Specialisaties

Waarvoor kan u bij ons terecht?

Algemene en Sportkinesitherapie

(Sport)kinesitherapie en revalidatie valt op te splitsen in volgend drieluik:

  • Hands-on: Op de behandeltafel worden bewegingsrestricties en pijnen t.h.v. het gewrichts- en beenderstelsel, spierstelsel, zenuwstelsel en visceraal stelsel aangepakt.
  • In de oefenzaal: Specifieke oefeningen om de nodige weefsels gradueel terug sterk en belastbaar te maken!
  • Thuisprogramma: Thuisoefeningen geven u de kans uw revalidatie te bespoedigen en op termijn minder afhankelijk te worden van therapie ter plaatse.

Manuele therapie

Deze postgraduaat opleiding voldoet aan de internationale standaarden van het IFOMPT (International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists).

Manuele therapie is een bijzondere beroepsbekwaamheid en wordt gebruikt om dysfuncties in het spier-, zenuw- maar vooral beender/gewrichtsstelsel op te heffen.

Pijn en bewegingsrestricties (blokkades) worden door een manueel therapeut aangepakt via zachte harmonische technieken, mobilisaties en manipulaties (“kraken”). De technieken worden gebruikt t.h.v. de wervelzuil, kaak en perifere gewrichten.

Dry Needling

Triggerpoints zijn gefixeerde spanningspunten in spieren die pijn en dysfunctie veroorzaken. Triggerpoints geven soms lokale pijn, maar frequent ook uitstralingspijnen die klachten op afstand kunnen verklaren. Zo kan een triggerpunt t.h.v. uw schouder uitstralen naar uw hand of kan een triggerpunt t.h.v. uw hals hoofdpijn geven.

 Myofasciale therapie wordt toegepast om triggerpunten samen met het omvattend spier- en bindweefsel los te maken. Triggerpunten kunnen manueel losgemaakt worden of via dry needling.

 Dry needling bestaat uit het kortstondig aanprikken van triggerpunten via een fijn naaldje zodoende deze sneller te laten ontspannen.

Cupping

Cupping is een behandelwijze waarbij “cups” op de huid worden geplaatst. Vervolgens wordt er een vacuüm gecreëerd binnenin deze cups door middel van een pompje.

Hierdoor wordt de onderliggende huid samen met spier- en bindweefsel omhoog geheven.

Deze tractie prikkelt de bloedsomloop en maakt verklevingen los in spierweefsel, bindweefsel en littekenweefsel.

Pre- en postnatale kinesitherapie

Prenatale kinesitherapie:
Soms treden er tijdens de zwangerschap lichamelijke klachten op zoals rugpijn, bekkenpijn of -instabiliteit en schouder- of nekklachten. Via oefeningen en manuele technieken proberen we deze klachten onder controle te krijgen. Zo kan elke toekomstige mama haar zwangerschap zo comfortabel mogelijk doorbrengen!

Postnatale kinesitherapie:
Dit kan gestart worden 6 weken na de bevalling (8 weken na keizersnede). Tijdens deze sessies wordt er gefocust op de bekkenbodem- en buikspieren. Na deze algemene spierversterkende oefeningen, kan er verder gewerkt worden aan kracht en conditie ter preventie van bepaalde klachten of in functie van sporthervatting. 

Voor deze behandelingen kan je terecht bij Sofie.

Autogene drainage

Ademhalingskinesitherapie heeft als doel de longen zo snel mogelijk vrij te krijgen van mucus (slijm) door middel van geassisteerde autogene drainage technieken. Hierbij wordt door middel van specifieke manuele druk op de borstkast, het kind verplicht om op een lager ademhalingsniveau te ademen. Hierdoor kunnen we vastzittende slijmen uit dieper gelegen longdeeltjes evacueren naar de bovenste luchtwegen om ze finaal op te hoesten. 

Voor wie? Baby’s en jonge kinderen met acute of chronische bronchitis, bronchiolitis, RSV…

Voor deze behandelingen kan je terecht bij Sofie.

Kaakbehandeling

Binnen dit luik behandelen we kaakklachten (kaakpijn, tandpijn) en alle kaakgerelateerde klachten (nekpijn, hoofdpijn, tinnitus (oorsuizen), duizeligheid, …).

De behandeling bestaat uit educatie, oefeningen en passieve behandeltechnieken t.h.v. het kaakgewricht en alle omliggende structuren.

Preventie en personal training

Mogelijke doelstellingen:

  • Algemene fitheid en prestatie bevorderen.
  • Gewichtsreductie in functie van lage rugpijn, geplande operatie, …
  • Overwinnen bewegingsangst na blessure.
  • Graduele opbouw belastbaarheid bij vermoeidheidsklachten.
  • Thuisprogramma om fysiek actief te blijven en klachten onder controle te houden.

De sterkte van onze trainingen is het toepassen van functionele 3D bewegingsvormen waarbij je verschillende spiergroepen zelden afzonderlijk maar meestal samen gaat trainen. 

Onze medische achtergrond zorgt er verder voor dat de kans op blessure erg klein is.

Methode busquet - houdingscorrectie

Veel mensen vergroeien doorheen de jaren (veel zitten en weinig beweging) in foutieve houdingspatronen die pas na vele jaren voor klachten kunnen zorgen. Om die reden is het belangrijk uw houding eens te laten nazien.

Deze methode bekijkt het lichaam als 1 geheel en koppelt alle lichaamszones (botten, spieren, schedel, organen, …) via 7 bindweefselkettingen die in evenwicht moeten zijn voor een goede houding en een vlot lichamelijk functioneren.

Het losmaken van uw buik kan op die manier bevorderlijk zijn voor uw nekpijn net als de meerwaarde van heuptechnieken voor bijvoorbeeld een schouderprobleem.